10 Oppervlakte en inhoud

Omtrek en oppervlakte

Door in gedachten om een figuur heen te lopen en de lengten van de zijden bij elkaar op te tellen vind je de omtrek van een figuur. De omtrek van een figuur kun je uitdrukken in lengtematen zoals km, m en cm.
Door na te gaan hoe vaak de gekozen oppervlaktemaat in een figuur past vind je de oppervlakte van een figuur. Enkele oppervlaktematen zijn m2, dm2 en cm2.

Inlijsten

Een figuur kun je inlijsten door er een rechthoek omheen te tekenen waar de figuur precies in past. Zo is de gele driehoek hiernaast door rechthoek PQRS ingelijst. Bij het berekenen van de oppervlakte met inlijsten gebruik je steeds een roostervierkantje als oppervlaktemaat.

Inhoud

Door na te gaan hoe vaak de gekozen inhoudsmaat in een figuur past vind je de inhoud van een figuur. Enkele inhoudsmaten zijn m3, dm3 en cm3.

Deciliter, centiliter en milliliter

Naast de liter komen als inhoudsmaten ook de deciliter (deci = tiende), de centiliter (centi = honderdste) en de milliliter (milli = duizendste) voor. Bij het omrekenen van inhoudsmaten kun je het schema hieronder gebruiken.

Hoe bereken je de oppervlakte van een figuur door inlijsten?

Klik hier voor een pop-up van een animatie.

Hoe bereken je de oppervlakte van een driehoek?

Klik hier voor een pop-up van een animatie.

Hoe bereken je de inhoud als de afmetingen gegeven zijn in verschillende lengtematen?

Klik hier voor een pop-up van een animatie.